diumenge, 13 de març del 2016

REVISTA SKORPIO Nº 24 MARÇ 2016 PÀG. 4 " GENT DEL CAMP " MOLLFULLEDA


                                          ANYS ENRERA LA  GENT DEL CAMP              ISIDRE MOLLFULLEDA

 

Anys enrera la gent que vivia a pagès, en general, quan rebia una o unes visites li agradava ensenyar les coses amb les que es guanyaven la vida: la sembra una cort de bestiar, les eines que feien servir... Era la seva manera de mostrar simpatia i amabilitat als visitants.

Amb la mare solíem visitar de tant en tant una família que, pel seu aspecte amb indicis d’abundància de recursos per viure, crèiem que es tractava de gent benestant. Cada any solíem fer una caminada muntanyes amunt per anar a parar a casa de dita família, es tractava d’uns parents, en els quals trobàvem una grata rebuda. Allà semblava que no devia faltar-hi de res: un galliner ple de gallines i pollastres amb unes crestes i barballeres de bon any; no hi faltaven un bon nombre d’ànecs, oques, galldindis...

El cap de família, en Joan, el primer que feia era ensenyar-nos la cort de vaques i vedells. Era impressionant perquè devia haver-n’hi una trentena de caps, més o menys. En Joan no sentia que li diguéssim allò que agrada sentir quan vols presumir del què tens: “quin goig fa aquesta cort de vaques!! Quanta feina que vos deu donar” no rebia aquests o semblants elogis perquè érem menuts i ens passàvem per alt els detalls de quedar bé, allò que llavors en deien: tenir modos. El que desitjàvem els marrecs era posar-nos a jugar amb els nostres cosinets en aquell acollidor pati senyoria. Un xiprer altíssim, símbol d’hospitalitat, hi donava mostra de la sumptuositat de la masia, amb un habitatge per als senyors i un altre per als masovers. El padrí del meu germà Joan s’estimava aquella nau plena de bestiar com la seva pròpia existència. La mare es quedava dins la casa a conversar amb les dones, sobretot amb la Dolors, la meva padrina. La casa tenia al darrera un turonet que no li permetia veure l’horitzó cap el nord, en canvi sí que disposava de molt bona vista cap a orient i al davant de cara a solell.

És clar que no tothom podia presumir d’una bona cort de bestiar, ni un bon carro i cavall, ni molt menys; no obstant també els agradava ensenyar el què tenien; una manera, si més no, per establir conversa. Un galliner, més gran o més modest solia haver-hi a cada casa: unes quantes gallines prenent el sol a l’aire lliure i esgarrapant a la recerca dels cucs, amb bona cresta, un parell de conilles de cria, un gall, que començava ben matiner a cantar les hores. De fet. En tot cas les visites a les famílies humils eren poquíssimes i breus quan la casa tenia aspecte de vaques magres del tot. Un dia a mi mateix, se’m va acudir ensenyar unes anguiles que havíem trobat a la riera, no recordo a qui les vaig ensenyar. A mi no em feien el pes i les hi vaig regalar; però res d’estranyar que les tornés a la riera a créixer una mica més perquè eren petitones.

A banda d’això, A les cases de pagès hi havia el costum de viure, el fill gran, a qui se li atribuïa el nomenament de l’hereu i per tant es quedava a viure amb els pares quan es casava. En cas que només hi haguessin noies, la filla gran passava a ser la pubilla i li tocaria casar-se a la llar que la va veure néixer. Aquest era un dret, però també un deure, el deure de cuidar els pares quan no es valguessin per sí sols. De fet encara avui existeix aquest costum, no sé si per llei del Dret Civil Català o per tradició.

Quan l’hereu o pubilla es casava, els pares l’ajudaven a posar l’habitació nupcial el millor possible de confortable; ben pintada o s’hi feien obres si convenia. Els pares cedien la seva habitació perquè era la més acollidora, amb finestra de cara a sol ixent si s’esqueia. Aquest gest no era solament per fer una gràcia a la nova parella, és que allà hi veurien la llum primera els nous infants i on tindrien bressol fins que no tinguessin por de passar la nit sols en una altra habitació; i en certs casos en dormia algun amb els avis.

Aquest costum de l’hereu o pubilla no era pas exclusiva de la gent, relativament, adinerada amb un patrimoni sumptuós, sinó que també s’estenia fins a les famílies més humils, i encara que visquessin a lloguer ja era molt disposar d’habitatge per formar una nova família, i més tenint en compte que el lloguer, amb els anys, va quedar en una paga anual simbòlica, tan minsa que es tenia per costum regalar un parell de pollastres ben guapos per Nadal als amos.

ISIDRE MOLLFULLEDA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada