dijous, 18 de maig del 2023

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 104-105 ABRIL-MAIG 2023 PÀG. 1 " MATERNITAT SUBROGADA " MAITE MASSONS

 

MATERNITAT SUBROGADA

 

Darrerament hi ha hagut un debat públic sobre el fet que una dona  tingui un embaràs perquè un altre dona tingui un fill. Se li diu “maternitat subrogada” o   el mal nom de “ventre de lloguer”.

 

És una pràctica prohibida a Espanya, però legal a altres països. Els més coneguts són Ucraïna i Estat Units. Consisteix en contractar el servei d’una dona que s’avé a tenir un embaràs amb un nen que serà fill legal d’una altra dona. L’embaràs es provoca per inseminació d’un òvul fecundat.

 

Algunes persones, i concretament una ministra del Govern espanyol, ha dit que és una pràctica que explota la dona i la violenta. L’argument és que qui s’avé ho fa perquè és pobre i necessita guanyar diners. També s’ha dit que no hi ha un dret a ser pare o mare. D’acord, però com a desig és prou legítim.

 

Són arguments sorprenents. Podria ser legal si una dona és rica i ho fa gratuïtament, per exemple, per a una amiga o una germana? Normalment els actes haurien de ser correctes, independentment de si hi ha  o no mitjans econòmics pel mig. No es pot robar, es cobri o no es cobri per encàrrec. I el mateix s’esdevé  quan hi ha un homicidi o un assassinat. Dit d’altra manera, un acte és correcte o incorrecte per ell mateix, sense que els diners puguin definir la bondat o la maldat.

 

I com s’ho ha de fer una parella d’homosexuals per tenir un fill, si no hi ha adopció pel mig?

 

Això de la maternitat subrogada d’alguna manera i un xic diferent (sense compensació monetària i forçat) és molt antic. A la Bíblia trobem la història del patriarca Jacob:

 

Jacob tenia dues cosines, Lea i Raquel. Lea era lletja amb ulls lleganyosos i Raquel mol bonica. A totes dues els agradava Jacob, però ell es va enamorar de Raquel. Va parlar amb el tiet i  aquest va accedir a que Jacob es casés amb Raquel. Van celebrar les noces, però al vespre, quan ja era fosc, el tiet va introduir a la tenda on era Jacob, la seva filla Lea. Jacob va descobrir a l’endemà amb disgust que s’havia casat amb la cosina lletja i no amb la seva estimada Raquel.

 

Llavors el tiet va oferir que es casés també amb Raquel, atès que la bigàmia en aquell temps era cosa normal. Lea va tenir quatre fills, mentre Raquel romania estèril. Llavors Raquel va “subrogar la maternitat”. Va prendre la seva esclava  Bilhà i la va donar a Jacob perquè tingués fills que serien legalment de Raquel. Així van néixer dos fills. Més endavant Lea que havia deixat de tenir fills va donar la seva esclava Zilpà a Jacob perquè infantés. Així van arribar dos fills més. I Lea encara va tenir altres dos fills i una filla. Finalment Raquel va quedar prenyada de dos fills, tot i que va morir en el part del segon. Jacob es va trobar amb dotze fills i una filla i finalment va ser un vidu inconsolable tot i continuar casat. Era una família nombrosa, però com que Jacob era un pastor  molt espavilat i ric, se’n va sortir.

 

A la maternitat subrogada sembla que el problema és que una dona tindria un embaràs només perquè necessita els diners, sense llibertat real de decisió. Crec que hi ha una altra solució: busquem un camí legal perquè no pugui haver explotació o sigui difícil. Negar tota possibilitat crec que és atemptar contra la llibertat de les  dones de cooperar entre elles perquè una que desitja un fill i no el pot haver, el tingui.

 

Per altra banda, el recurs que tothom accepta, l’adopció, massa sovint és un negoci per a alguns països que se n’aprofiten dels nens orfes i d’alguna manera “els venen”. Altra cosa és que en el cas que ha provocat el debat ara a Espanya, la mare legal té 68 anys. Quan serà de 80, el nen en tindrà 12. En això no estic d’acord, gens d’acord. Un nen mereix respecte i condicions normals per créixer.

 

 

Maria Teresa Massons

Abril 2023

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada