dijous, 8 de juliol del 2021

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 82 JUNY 2021 PÀG. 1 " QUE VA SER DE L'1 D'OCTUBRE " MAITE MASSONS

 

82 Què va ser l’1-O?

 

Se n’ha parlat i se’n parlarà molt de l’1-O. Va ser un referèndum? Hi havia obligació de declarar la independència després de la celebració?

 

En la meva opinió va ser un referèndum, fet amb èxit tenint tot un Estat en contra i amb la sola força de les persones. Vol dir això que el resultat es podia aplicar i es podia haver proclamat la independència? O bé tot el que es va fer només estava orientat a obrir  un diàleg amb Espanya?

 

Escòcia que va celebrar un referèndum acordat i en pau, deia que si guanyava el sí a la independència, s’obriria un  període de 18 mesos per proclamar la independència i en aquest termini hi hauria les converses per traspassar bens, repartir el que toca a cadascú, fer  acords... És a dir, un cop es guanyés el referèndum, la independència es produiria amb seguretat, però no de manera immediata, perquè era impossible.

 

En el nostre referèndum, l’Estat espanyol va fer tot el possible per rebentar-ho. En primer lloc va buscar les urnes, perquè sense urnes no es pot votar, com tothom sap. Espanya no se’n va sortir i llavors va passar al pla B: prendre les urnes, atonyinant de pas els votants que gosaven voler la independència de manera democràtica i pacífica.

 

Imaginem una votació normal: tots els col·legis electorals obren, però a un hi ha un incident que  fa que no es puguin comptar els vots dipositats. La votació general hauria tingut lloc, però els resultats no serien legals fins que al col·legi electoral afectat  es tornés a repetir la votació. I si no hi ha repetició, tot el procés queda invalidat.

 

Altra cosa que no és indispensable, però que en un referèndum per la independència és cabdal, és que l’abstenció no sigui alta. En el nostre cas, només va votar el 42% del cens. Tothom estava convidat a votar (això és indispensable sempre) però moltes persones unionistes  no ho van fer per pressió espanyola, esclar. Aquesta pressió va tenir èxit, atès que una part de l’opinió de la població va resultar no representada i això dificultaria dur a terme el procés d’independència, si n’haguéssim tingut la capacitat.

 

No es podien fer  prèviament “estructures d’estat”. No les va fer Escòcia i a Catalunya, no solament no es podien fer abans del referèndum, és que si s’hagués intentat, el Constitucional i els jutges s ‘haurien tirat a sobre de la manera que ara coneixem.

 

Dit d’altra manera: crec fermament que el referèndum es va muntar per aconseguir la independència, no solament per dialogar i ja veurem. També penso que tal com va dir el president Puigdemont “no podran  contra tanta democràcia”, ningú s’esperava que com que fer un referèndum no és delicte, els fiscals i els jutges del Suprem veiessin delictes on no hi havia. Tampoc  vam pensar en el “Tribunal de Cuentas”, que és un tribunal d’excepció, fora del circuit normal de l’Administració de Justícia i que actua amb descarada i monstruosa impunitat. És a dir, si Espanya fos un país raonable, després de l’1-O s’obririen converses per trobar una solució. No crec que els nostres polítics pensessin altra cosa.

 

Ens costava imaginar que  Espanya, membre de la Unió Europea, actués amb mentalitat franquista. El referèndum va ser una cosa ben feta, un exercici de civisme i democràcia exemplar com mai s’havia fet a Europa i tenim dret a sentir orgull i joia per haver-ho dut a terme. Però som catalans, els  tractes són la manera  normal de funcionar, la paraula donada es respecta i... negociem, fem acords viables. Per fer la pau calen dos, per fer la guerra n’hi ha prou amb un. Catalunya ha topat amb un mur i guerra.

 

Ara a  Madrid han fet els indults, una manera de suavitzar una miqueteta  la repressió, i intentar guanyar temps amb Europa, tot i que ho han venut amb paraules ofensives i paternalistes,  com ara “magnanimitat”, “perdó”... Si algú ha de perdonar algun dia són  les víctimes de la repressió, no els botxins, però a l’imperialisme li agrada sentir que és bo i està acostumat a igualar català i dolent. Recordem a més que el perdó és cosa de dos, un l’atorga i altre el demana, i el demandant s’ha d’haver penedit del que ha fet. No veig Espanya penedida.

 

El president Sánchez ha dit  i repetit: “Espanya no s’entén sense Catalunya i Catalunya no s’entén sense Espanya”. Si els espanyols no s’entenen sense Catalunya és una  opinió respectable, però Catalunya sense Espanya s’entén força bé, és “amb” Espanya que per a mi esdevé inintel·ligible.

 

Tindrem algun dia un referèndum com cal, precedit per una amnistia? Entendrà Espanya que al segle XXI no es poden aplicar receptes de segles anteriors? A Cuba quan ja tot estava perdut i la independència era un fet, a Madrid van començar a pensar que potser si  es donava una autonomia... no es perdria Cuba. Van fer tard i a Catalunya també serà així. Sembla que els socialistes parlen ara d’un nou estatut amb un referèndum per aprovar-ho... Certament fan tard.

 

I nosaltres avancem, li devem als avis, als fills i als nets.

 

Maria Teresa Massons

Juny 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada