diumenge, 21 de febrer del 2021

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 78 FEBRER 2021 PÀG. 1 " ALDARULL " MAITE MASSONS

 

ALDARULL, BULLANGA, REBOMBORI, AVALOT

 

Tenim  un seguit de noms nostrats per parlar d’una protesta col·lectiva amb més o menys desordre i més o menys violència. En tenim mots variats i nostrats perquè  s’han esdevingut aquestes situacions un i altre cop a la nostra història, des dels avalots medievals contra els jueus (incloïen morts), fins els rebomboris del pa amb crema de les barraques de venda del segle XIX i a les bullangues  pels drets dels treballadors....

 

Barcelona i tota Catalunya en sabem massa d’això. I encara cal afegir les guerres dels remences i les guerres carlines.

 

Darrerament el que  es duia eren les  grans manifestacions estil “ni un paper a terra”, ni trepitjar la gespa, pares amb nens petis a coll i gent gran amb bastó i un servei d’ordre que feia que la policia s’ho mirés amb complaença i tranquil·litat. Ara per ara, sembla que això s’ha acabat i la pandèmia hi ha ajudat.

 

No estic d’acord amb manifestacions violentes, no les vull i les condemno, però entenc, comprenc.

 

En Pablo Hasel és un raper de no gaire volada que diu algunes coses que trobo inacceptables, molt especialment en les formes, però ha estat enviat a la presó per “injúries a la Corona” i això és inacceptable. És inacceptable perquè el dret a la llibertat d’expressió d’artistes i dels no artistes (artista no pot ser equivalent a impunitat, esclar) no pot acabar quan es critica la monarquia espanyola. El Tribunal Europeu de Drets Humans, d’obligat compliment  a Espanya, perquè així l’Estat ho ha signat solemnement, ja s’ha pronunciat: això no pot ser un delicte.

 

I que ha fet el Govern espanyol? Ha complert la seva obligació i ha tret aquest “delicte” del Codi Penal immediatament? No, ha decidit no fer res, deixar passar el temps, a l’igual que amb la “taula de diàleg” i tantes altres coses.

 

I encara hem hagut de sentir al President del Govern espanyol que Espanya és una democràcia plena i per això la violència és inadmissible. L’1 d’octubre  va ser un referèndum estil “ni un paper a terra” i va haver violència procedent d’Espanya (devia ser “admissible”, oi?). Feia temps que ens havien dit i redit que “sense violència es pot parlar de tot”: 40 lleis del Parlament  català han estat  abolides o substancialment modificades pel Tribunal Constitucional, la justícia s’ha dedicat a fer i desfer i no necessito portar exemples. I la prohibició de parlar pacíficament sobre independència al Parlament?

 

És dolenta la violència? De vegades sí i de vegades no. Si algú em vol matar, tinc dret a defensar-me, és una violència justa i la policia, si està justificat, pot emprar la violència, esclar. Passa el mateix amb la guerra, hi ha guerres d’agressió imperialistes injustes i hi ha guerres de defensa, justes.

 

A Espanya s’esdevenen coses gravíssimes i ningú no s’exclama ni protesta: el Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat, però el PP  ho va bloquejant i allargant per continuar posant els jutges a conveniència, jutges de dreta reaccionària “unionistes”. Ningú es manifestarà per això tot i ser gran part de la causa del que estem patint: presos polítics, exiliats, condemnes per terrorisme o enaltiment del terrorisme que són la vergonya de la democràcia. Anem passant.

 

Maria Teresa Massons

Febrer 2021

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada